Výprava do Krakowa

Bol tu opať prvý máj, čo znamenalo deň voľna navyše.
A tak si naši roveri spolu s rovermi s iných bratislavských zborov spravili predĺžený víkend a vybrali sa po Prahe a Budapešti do ďalšieho pekného európskeho mesta. Krakowa! Ako to už pri takýchto akciách býva, celému tomu predchádzal rad mailov, telefonátov a vymenených ICQ správ. Nakoniec sa nám vďaka Duškymu z 96-ky podarilo všetko zabezpečiť a tak sme mohli v piatok ráno sedieť v IC-čku smerom na Žilinu. Nasledovalo zopár prestupov, nejaký ten zmeškaný vlak ale nakoniec sme úspešne dorazili do cieľa našej cesty, Krakowa.
Tam nás už na stanici čakali poľský harceri Vojta a Jopek. Pre tých čo netušia, harcer je poľské slovo pre skauta. Odviezli nás do úplne novučičkého hostelu prevádzkovaného skautmi, v časti Nowa Huta. Ak by ste si chceli urobiť predstavu ako to tam vyzerá, choďte sa niekedy poprechádzať po okolí Dulovho námestia a potom si predstavte, že celé to sídlisko niekoľko krát zväčšíte. Hostel bol úplne nový, vlastne ešte neotvorený, no a my sme boli prvý hostia.
Na večer sme sa išli poprechádzať po centre Krakowa a sprievodcu nám robil Jopek. Tam sa k nám pridala druhá časť výpravy, pozostávajúca hlavne z roverov z 34-ky, ktorí prišli autom. Krakow patrí k jedným z najstarších a najkrajších miest v Poľsku s množstvom historických a kultúrnych pamiatok, ktoré sú zaradené do zoznamu pamiatok UNESCA.
Napríklad hlavné námestie, nazývané Rynek Glowny je jedným z najväčších námestí v Európe. Všetky tieto zaujímavosti sme mali možnosť si pozrieť v sobotu, keď sme celý deň behali po centre Krakowa a navštívili rôzne pekné kostoly, múzeá, galérie a aj pomerne rozľahlú židovskú štvrť.
Keďže sme do Krakowa nešli len tak obzerať pamiatky, ale chceli sme sa skamarátiť aj s poľskými skautmi, urobili sme si v sobotu večer takú spoločnú družinovku. Okrem iného sme sa bavili aj o rozdieloch medzi slovenskými skautmi a poľskými harcermi. Nie je ich veľa, ale napríklad ako zaujímavosť spomeniem, že poľskými včielkam a vĺčatám sa hovorí zuchy.
V nedeľu sme sa rozhodli navštíviť asi najznámejšiu pamiatku – kráľovský hrad Wawel. Bohužiaľ trochu sme to neodhadli a keďže Wawel je ozaj svetoznámi, lístky sa nám už neušli. Museli sme sa preto uspokojiť s návštevou katedrály, kde sú pochovaní významný poľský králi a iný dejatelia. Večer sme si to však vynahradili futbalovým zápasom s poľským výberom.
Nadišiel pondelok a keďže nie je dobré stále trčať na jednom mieste, vybrali sme sa kúsok za okraj Krakowa, do malej dedinky Wieliczka, kde baníci v soľných baniach vysekali zo soli celé mestečko. Táto soľná baňa patrí medzi dvanásť najvzácnejších pamiatok zaradených v UNESCU, a tomu aj zodpovedal rad ľudí ktorí čakali na vstup. Samozrejme sme neváhali využiť čas trávený čakaním na propagáciu skautingu formou rôznych zaujímavých hier ako pif-paf či pako.
1. máj, sviatok práce pre nás znamenal že sa musíme vrátiť domov, keďže druhého je normálny pracovný deň a my musíme ísť do práce a do školy. Rozlúčili sme sa s harcermi a skoro ráno sme podnikli ďalší útok na Wawel a podarilo sa nám ukoristiť lístky na vstup do pokladnice a zbrojnice, kde sme strávili posledné dve hodiny, ktoré nám zostávali do odchodu vlaku. Mali sme tak možnosť vidieť meč, ktorý sa používal na korunováciu Poľských kráľov už od 13-teho storočia.
Na záver snáď už len konštatovanie, že teraz nám úž nič nebráni v tom aby sme sa tam raz išli pozrieť všetci spolu. Dovtedy však musíme ešte veľa trénovať. Nowohuckí skauti sú totiž fuTTbalový majstri Krakowskej oblasti a v celoštátnom turnaji skončili druhí.

Pridaj komentár