Skautské Vianoce 2019

Jedného dňa v rámci adventu sme išli na trojdňovku na skautské Vianoce. Rozhodli sme sa prežiť vianočnú atmosféru so svojimi priateľmi ako jeden zbor.

Asi o 16:00 sme sa stretli na Hlavnej stanici v Bratislave. Odtiaľ sme išli vlakom smerom do Pezinka. Keďže vlak meškal, mysleli sme si, že sme už v Pezinku a pritom sme boli iba na Pezinok – zastávka. Omylom sme vystúpili. No našťastie hneď na to išiel ďalší vlak, ktorý nás zobral priamo do Pezinka, kde sme pôvodne plánovali vystúpiť. Týmto miestom sa začali naše pekné tradičné skautské Vianoce.

Prešli sme cez celý Pezinok, až sme dorazili do skautskej klubovne. Chvíľku sme čakali na Peťa, ktorý mal kľúče. Bol ešte na ceste. Zatiaľ sme sa zahrali vonku. Keď prišiel, čo vôbec netrvalo dlho, vybalili sme si veci a pomohli sme vyložiť potraviny z auta.

Večer sme si vyrábali indiánske čelenky. Na večeru nám Peťo navaril kašu, ktorú sme si museli vysúťažiť a to viac nám všetkým chutila. Po večeri a dorábaní si čeleniek sme si pripravili spanie a ešte dlho sme sa rozprávali, kým sme išli spať.

V sobotné ráno nám Chamo robil budíček. Všetci sme vstali a začali sme spoločne pripravovať raňajky. Na raňajky sme mali praženicu. Po raňajkách nás čakal výlet.

Zaujímavý nález na výlete

Približne o 10:30 sa vyrazilo na výlet. Išli sme do Malých Karpát. Na obed sme si dali chleby natreté syrom alebo paštétou. Každý si mohol dať tak veľa, koľko chcel a nikto nebol hladný. Cestou naspäť začalo trochu pršať, no nám to vôbec nevadilo a výlet sme si všetci užili. Po výlete sme sa prezliekli a dali usušiť veci.

Potom sme mali zaujímavú hru, kde sme sa najskôr rozdelili do tímov a museli sme splniť šesť náročných úloh. Po piatich úlohách sme sa vybrali do jednej takej knižnice na úplnom konci Pezinka, kde sme počúvali zaujímavé rozprávky. Niektoré boli aj pre starších.

Keď sme sa vrátili, čakala nás posledná úloha. Každý tím mal pripraviť svoju vlastnú scénku, kde musel vymyslieť príbeh na slová, ktoré si náhodne vytiahol. Všetci sa na tom zabavili

Keď Snehová kráľovná potrebuje vianočný stromček

Po skončení napínavej hry a vyhodnotení bola večera. Najskôr sme mali oblátky s medom a po nich sme si dali kapustnicu, filé a výborný zemiakový šalát s majonézou. Večera chutila všetkým.

Po chutnej večeri nasledovali darčeky. Každý, kto dal darček, aj dostal darček. Z darčekmi boli všetci spokojní. Po večeri sme si pozreli fotky z celého roka. Najviac fotiek bolo asi z letného tábora Vavrišovo.

Keď sme dopozerali fotky, zhaslo sa svetlo a vstúpili sme do úplnej tmy. Teda takmer úplnej tmy. Po tme každý, kto chcel povedať, povedal, čo praje sebe alebo niekomu druhému a za čo je vďačný. Keď sme si už povedali všetko, zahrali sme sa spoločenské hry. Ešte sme postavili nové stany, ktoré sme dostali pod stromček ako zbor a išli spať.

Testujeme kapacitu nového stanu

V nedeľu ráno sme sa pobalili. Potom sme mali raňajky a jedli sme to, čo zostalo z predošlého večera. Po raňajkách sme povysávali, upratali všetok neporiadok a odišli z klubovne.

Skautské Vianoce bývajú zvyčajne dva dni, ale tento rok sa aj vďaka Chamovi a ďalším usilovným členom zboru podarilo natiahnuť Vianoce na tri dni a urobiť z toho trojdňovku. Táto trojdňovka sa páčila naozaj všetkým a verím, že všetci budeme na tieto tri dni spomínať ako na vzácnu chvíľu, kedy sme mohli tento sviatok spoločne osláviť ako jeden zbor.

Celému zboru a aj iným zborom, ktoré slávili tento kresťanský sviatok, prajeme veľa radosti. Nech sú pre Vás tieto sviatky žiarivé a radostné. Nech všetky Vaše želania a sny stanú sa skutočnosťou a nech vás pocit radosti naplní počas celého roka.

Daniel

Viac fotiek z Vianoc nájdete v našej galérii.

Pridaj komentár