Rozhovor s ministrom školstva

V sobotu 31. 7. navštívil náš tábor pán minister školstva M. Fronc. Pri tejto príležitosti sme ho trochu vyspovedali. V rozhovore sa okrem iného dozvieš, ako sa mu páčil náš tábor, či sa školáci dočkajú trojmesačných prázdnin, ako sa dostal pán minister do politiky, …. Skauti: Zavediete tri mesiace prázdnin?
Pán minister: Ja si myslím, že to by skauti nemali chcieť tri mesiace prázdnin. Zatiaľ to tak nevyzerá, že by sme to zaviedli, lebo potom by ste sa nestihli naučiť to čo treba.

Skauti: Ako sa Vám páči náš skautský tábor? Aký máte názor na skautov?
Pán minister: Musím povedať, že na skautskom tábore som prvýkrát a sa mi tu veľmi páči, aj tie pravidlá, ktoré dodržiavate. A práve som hovoril, samozrejme tak trošku v nadsázke, že odteraz budem prijímať na ministerstvo len tých, ktorý majú biely štít tzn. samozrejme, že nejde o ten biely štít, ale o to aby tie vlastnosti, ktoré tam treba preukázať aby ľudia mali. Myslím si, že to je užitočné takéto vlastnosti pestovať.

Skauti: Nevyvoláva vo Vás tento tábor spomienky z Vašej mladosti, keď ste boli trampom, alebo pionierom?
Pán minister: To je dobrá otázka. Ja som trampoval a takisto sme v stanoch spali a po horách chodili. Samozrejme, že mi to vyvoláva spomienky, dokonca raz sa mi podarilo prejsť hrebeň Veľkej Fatry s mojimi synmi. Takže to bolo také veľmi podobné akurát, že nemal kto v noci držať stráž, lebo sme všetci spali.

Skauti: Keď ste boli na tábore, aké ste mali nočné stráže?
Pán minister: Musím povedať, že stráže vtedy, keď ja som bol v trampskom tábore boli len večer. Večer sa ešte robila obhliadka tábora, že či všetci spia, sú v stanoch a tak. V noci sa nebdelo, takže nemám skúsenosti so strážami.

Skauti: Podľa vášho názoru o koľko sa zmenili časy čo sú teraz, ako skauti a tie čo boli predtým? Napríklad sa už nenosia kanady.
Pán minister: Zmenila sa atmosféra, môžete chodiť na takýto skautský tábor, alebo tábor iného zamerania. V tom sa to zmenilo, vtedy to bolo všetko prísne jednotné a viac-menej kontrolované. V tom vidím rozdiel. A to, že sa teraz nenosia kanady a kedysi nosili, alebo podobne. To je tak trošku poplatné dobe.

Skauti: Keď ste videli náš tábor, nechceli by ste sa vrátiť do detstva a byť skautom?
Pán minister: Celkom iste by som sa chcel vrátiť do detstva, žiaľbohu to už asi nie je možné. Skautom by som určite rád bol.

Skauti: Čo Vás priviedlo do politiky?
Pán minister: 89-ty rok. Vtedy bolo treba sa istým spôsobom angažovať za zmeny, aby nastali. Potom to už bol prirodzený ďalší vývoj. V 89-ot bolo u nás na univerzite treba robiť štrajk, bol som v prípravnom výbore. A potom sa to začalo kúsok po kúsku nabaľovať, zase bolo treba niečo urobiť. Postupne za tie roky som skončil až ako minister školstva.

Pridaj komentár