Pražské listy 1

Človek si to ženie centom Prahy a zrazu sa mu pred očami mihne krava. Spočiatku tomu nevenuje veľkú pozornosť, ale keďna druhom konci ulice zbadá ďaľšiu, dospeje k záveru, že halucinácie spôsobilo enormné učenie na skúšky a dáva si záväzok, že ďalšie dve noci uprednostní pivo pred skriptami. V tom vkročí na Staromák a pred ním celéstádo kráv. Jedno prelistovanie skrípt predsa nemôže spôsobiť až také halucinácie – prebehne mu hlavou. A tak podíde bližšie a jednej sa skúsi chytiť a zistí, že sú skutočné. Nielenže sú skutočné, ale ešte aj sú čudne pomalované. Na jednej sú hokejisti, vedľajšia je vo farbách európskej únie, na ďalšej je nápis welcome to hell,… Tak táto príhoda sa mohla stať iba jedincovi, ktorý je totálne out. Ja som bol in a tak som už dopredu vedel, že zafarbané kravy sú súčasťou Cowparade, akcie ktorú vymysleli Serge Borenstein a Bessel Kok. Každé leto zavíta dobytok doniekoľkých svetových veľkomiest, kde ho škrášlia miestny umelci a na jeseň neskončí na jatkách, ale na dražbe, ktorej výnosy putujú na dobročinné účely. Od roku 1998, kedy sa Cowparade prvý krát konala v švajčiarskom Curychu sa akcia konala vo viac ako dvadsiatke miest po celom svete.
Aby Pražáci nemali pocit, že sú cowboys na divokom západe, tak sa na Václaváku koná ďaľšiavýstava sôch. Každú krajinu rozšírenej Európskej Únie reprezentuje jedna socha. Čo chceli autori tými výtvormy povedať sa mi doteraz nepodarilo zistiť, tak teraz neviem, či je to tým, že som kultúrny analfabet, alebo to je totálny brak. No súdiac podľa reakcií okoloidúcich je to tá druhá možnosť. Preč od gýču, radšej sa vrátim ku kravám.
Predstavme si, že by Cowparade zavítala do našej Bratislavy. Akú kravu by si tu chcel vidieť? Mne by sa celkom páčila krava s odseknutou hlavou, z ktorej krku by striekala krv. Máš na to odlišný názor, radšej by si tu chcel vidieť krasu vo farbách …. Tak neváhaj a vyjadri sa v komentároch k tomuto článku.

Pridaj komentár