Renesancia po Maďarsky 1. časť

Letíme na Hlavnú stanicu, je piatok 2.7. 2004 a o 15.46 odchádza vlak smer Štúrovo s trinásťčlennou výpravou 13. zboru menovite Soletka, Tatra, Andra, Double, Ľuba, Keya. Maca, Kero, Timi, Maťa, Tuti, Rozum a Černoško. Čaká nás 10 dní za hranicami v Maďarsku neďaleko Vyšegradu, kde nás pozvali na Renesančný tábor skauti zo 400. oddielu sv. Petra a Pavla z Budapešti Piatok 2.7.

Letíme na Hlavnú stanicu, je piatok 2.7. 2004 a o 15.46 odchádza vlak smer Štúrovo s trinásťčlennou výpravou 13. zboru menovite Soletka, Tatra, Andra, Double, Ľuba, Keya. Maca, Kero, Timi, Maťa, Tuti, Rozum a Černoško. Čaká nás 10 dní za hranicami v Maďarsku neďaleko Vyšegradu, kde nás pozvali na Renesančný tábor skauti zo 400. oddielu sv. Petra a Pavla z Budapešti. V Štúrove nás čakal Viktor, ktorý nás postupne vozil k hraničnému mostu. Tam sme sa stretli s Georgom, ktorému sa páčilo naše tričko s renesančnou dámou a rytierom. 🙂 Prešlapali sme do Estergormu na autobus a dopriali si prvú maďarskú zmrzlinu. Vystúpili sme v Tahi (ti) a odtiaľ sa pobrali cestičkou k táborisku, zistili sme že tudy cesta nevede a hodili spiatočku. Šlapali sme ďalej a prišiel po nás Nandy (v klobúku) na béžovej fiatke, že nás postupne povozí (samozrejme sme sa ostýchali a ponúkali jedna druhú). Kým sme sa všetci dostali na táborisko, zotmelo sa a rozpršalo. Chlapci išli spať k Levom a pre nás bol postavený zelený hangárik. Unavene sme sedeli na ruksakoch, Nandy a Katy nám doniesli na uvítanie mliečnu tyčinku a jahôdkovú zmrzlinu a potom sme začali snívať náš prvý renesančný sen a nad táborom si hlasno povieval vietor.

Sobota 3.7.

Náš prvý deň na renesančnom tábore s našimi Južnými skautskými bratmi a sestrami sa začal trúbením na „Rohanskom rohu“ , ktorým vždy ohlasujú činnosť ktorá sa ide robiť. Naša slovenská výprava sa rozdelila na 3 družinky – Skauti (Rozum, Tuti), Skautky 1(Keya, Macka, Kerko, Maťka, Timi) a Skautky 2 (Ľubka, Double, Soletka, Tatra, Černoško, Andra). Po raňajkách sme sa pridelili k maďarským družinám – chalani k Levom, Srnky k Bazám a my k Opiciam. Tento deň sme ešte všetci dokončovali táborisko. Všetky stavby na tábore majú viazané, bolo to úplne super. Každá družina si doobeda postavila vlastný stôl na jedenie. Stoly si stavajú pod stromami v tieni, pretože cez deň je tu dosť veľké teplo a silné slnko. Prvý obed sme už jedli za novučičkými stolmi, so svojimi družinkami, pričom Srnky si s Bazami hneď veľmi dobre porozumeli a začali si vzájomne rozvíjať maďarsko – slovenský slovník :). Poobede sme zbierali a pílili drevo do kuchyne a k ohňu, postavil sa prístrešok nad kuchyňu. Po večeri pri ohníku sa kráľovi Matiasovi postupne predstavili – Čierni rytieri (Levy), remeselníci (Bazy) , roľníci (Opice, Kobry) , umelci (my Slováci : ) , všetci v dobovom odeve. My sme kráľovi priniesli dary – čokolády, tričká a obraz princeznej Beatrix a spolu sme si zaspievali. Večer sme ukončili nástupom a modlitbou, s hviezdnou oblohou nad nami.

Nedeľa 4.7.

Dnes sme mali namierené do dedinky Dunabogdány na svätú omšu a na hru. Najprv sme nejako blúdili cestou necestou :), okolo vinohradov a cez ploty. V dedinke nás rozdelili do zmiešaných skupín a začala sa hra. Dali nám do rúk mapu okolia so stanoviskami a my sme pobehovali sem a tam po dedinke, ktorá bola veľmi pekná a snažili sa vypátrať, kde sú schované rôzne odkazy. Hneď v týchto prvých dňoch sme si overili, že naši Južania majú ozaj teplejšie počasie a tak sme si dali vynikajúcu zmrzlinku :). Keďže sme ráno omšu nestihli, nasadli sme na bus do dedinky Tahi (ti), ktorá bola neďaleko nášho tábora a tam sme šli do kostola so záhradkou s orechmi, v ktorej sme si oddýchli. Potom sme už len „vybehli“ na tábor a večer sme mali oheň, kde nám maďarskí priatelia predstavili rôzne hudobné nástroje, trošku sme zanôtili, pobavili sa (making melodies in my heart : ) … a nástupom zakončili deň, hviezdy sa objavili nad našimi hlavami, mesiac sa usmial na nás a my sme sladko začičikali.

Pondelok 5.7.

Dnešný deň sme trávili na táborisku a v jeho okolí. Doobeda bola hra, pri ktorej sme na stanoviskách plnili rôzne úlohy. U Nandiho to boli otázky z prvej pomoci, u Žofi hľadanie loptičiek na lúke, u Georga skautský zákon a u Petiho kreslenie mapky táboriska. Poobede sme sa rozdelili do maďarsko-slovenksých družstiev a vyrazili sme na ďaľšiu stanoviskovú hru. Vždy sme mali splniť určitú úlohu (vyliezť na strom, urobiť zopár kotrmelcov) a odpovedať na otázky z doby Mateja Korvína. Nasledoval zlatý klinec dnešného programu – hra, ktorú nazývali MÉTA. Bolo to niečo ako baseball s upravenými pravidlami. Hrali sme Slováci proti Maďarom a napriek tomu, že väčšina z nás držala pálku v ruke 1.krát v živote, boli sme veľmi, veľmi dobrí. Výsledok bol tesný, bohužiaľ sme prehrali. Ale aj tak to bola dobrá zábava.

Ďalšie naše zážitky z Maďarska si môžeš prečítať o týždeň.

Andra, Černoško, Double L, Kero, Keya, Ľuba, Maťa, Tatra a Rozum

Pridaj komentár