Letný tábor Vavrišovo 2017

Koruny stromov sa pomaly začínajú sfarbovať do žlta a červena, už aj tie večery sú chladnejšie a zimšie, no ja sa aj tak vrátim k nášmu letnému táboru. Aspoň na chvíľku.

Táborili sme opäť pri Vavrišove so skautmi a skautkami zo 113. zboru. V tento rok sme program rozdelili na skautský a vlčiacko-včielkovský. Každý deň sme sa ale všetci ocitli v inej rozprávke, či príbehu. Včielky a vĺčatá čakal pán rozprávkar, Christian Andersen, už pred príchodom na táborisko so svojou vzácnou knihou. Pomiešali sa mu v nej však strany tak, že koniec príbehu bol časťou príbehu nasledujúcej rozprávky. Každý deň bol venovaný inej rozprávke, či príbehu ako napríklad Tri prasiatka, Pokémon, Aladin, Harry Potter, Pinocchio, či Ako išlo Vajce na vandrovku. Podobne ladený program mali aj skauti a skautky, aj keď jasné, že boli použité iné príbehy, pričom mali aj špeciálny deň chlapcov a dievčat – chlapcov, ktorí tvrdo pracovali – veľký obdiv, že sa práce chytili aj počas dažďa, a dievčat – ktorým bolo dovolené byť princeznami v pekných šatách, takže chlapci sa o všetku tvrdšiu prácu v ten deň postarali sami. Pod Tutiho vedením sa princezné učili základné tanečné kroky, ktoré mohli uplatniť na pôvodne večernom bále, nakoniec sa bál aj s výbornou hostinou posunuli o dosť skôr, kvôli počasiu. Škoda, že sme vtedy mali ako včielky a vĺčatá hru v lese, takže sme ho nestihli, pretože tanečníci už v Tutiho tanečnej škole pôsobili veľmi príjemne a jedlo na hostine vyzeralo obzvlášť chutne. Veľkým zážitkom bola veľká Tower defense hra, keď si skupiny mali postaviť svoju vežu, v území označenom špagátom. Zbrane boli len vodné – vedro vody, striekačka, hrnček vody a podobne. Vedenie tábora boli útočníci, ktorých úlohou bolo len s použitím ohňa prepáliť špagátiky, aby sa čo najrýchlejšie dostali k jadru, čím by vyhrali hru. Skauti a skautky sa však len tak ľahko nevzdávali a vytrvali v obrane až natoľko, že vedenie zmenilo dva- či trikrát taktiku boja. Bolo to napínavé a nerozhodné a najmä ku koncu veľmi tesné, ale: zvíťazili obrancovia – skauti i skautky. Vedenie, musíme to dotiahnuť pri odvete :).

Ja som prišla na tábor až na štvrtý deň, keďže v tento rok pre mňa nebolo možné prísť od začiatku tábora. Usilovná predčata si ešte pred začiatkom tábora dala prácu s prípravou lúky, aby sa nám dobre táborilo, dobre hralo a aby sa nám v tieto táborové dni aj dobre bývalo v našich celkovo 11 tee-pee. V kuchyni sa v tento rok pripravovali niekedy 2-4 menuJ – mysleli sme aj na jedlá vegetariánske, bezlaktózové a aj na veľmi špeciálne diéty. Teo s Katkou varili naozaj dobre. Druhý týždeň sme ich vystriedali my – Krumpi, Gabča a ja. No, bola to škola aj pre nás – zdalo sa mi, že takmer každý recept chcel od nás zápražku, navyše pomerne veľké množstvo, tak sme ju už občas aj začali vynechávať. Za šéfkuchárov v druhý týždeň môžem povedať, že sme veľmi radi, že hladom nikto netrpel, dokonca, napríklad cestoviny so syrovou omáčkou ľuďom naozaj chutili. Ale aj tak bolo na každom kroku počuť, že máme klobáskový tábor.

Prepady samozrejme tiež nechýbali. Ak ma, vtedy uprostred noci rozospaná, pamäť neklame, mali sme 2 prepady, ale vlajky sme si ako-tak ubránili. Nebolo to však jednoduché, najmä pri druhom prepade. Mala som prvú stráž s Kamilkou, robili sme obchôdzky po táborisku i pri potoku, ale dohodli sme sa aj na dokončení úlohy pre Kamilkinu odborku Výtvarník. Nestihli sme úlohu dokončiť počas dňa, preto sme to chceli dobehnúť na stráži. No jo, nebolo to veľmi rozumné. Navyše, mala som si spomenúť aj na tých mnohých minulých prepadlíkov, ktorí nečakali na polnoc, či tých, ktorým nevadilo ani svetlo nadránom.

Posledné dva táborové dni boli veľmi pracovné kvôli búraniu, nakladaniu, upratovaniu a potom prekladaniu z avie na druhú aviu. Ale aj veľmi vtipné, najmä v tee-pee našich Rosničiek, keď sa dievčatá začali hrať na červíkov či psíkov v spacákoch, či keď im bolo dovolené vyplieniť posledné zásoby granka i nutely a už o pár minút sme mali na tábore zopár veselých černoškov.  Či napríklad v tee-pee veľkých dievčat 13-tky a 113-tky – s Adel, Gabikou i Baškou – čo znamenalo, že o zábavu je postarané.

Dúfam, že sa všetkým účastníkom tábor páčil. Aspoň pre mňa znamená letný tábor najlepšiu akciu v roku :).

 

Danka

 

Letný tábor 13. zboru sa konal aj vďaka štedrej podpore Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy.

 

Pridaj komentár